Powered By Blogger

2009. január 26., hétfő

Bukta

Hozzávalók:
60 dkg liszt+ 1 ek búzasikér
2 dkg élesztő
2 tojás sárgája
2 ek. tejföl
10 dkg cukor
1 csipet só
5 dkg lágy margarin
kb 3 dl tej

Töltelék: vegyes gyümölcslekvár

A gépben futtatom fel az élesztőt, kevés cukorral, tejjel. Beleteszek minden hozzávalót és a dagasztóprogramra kapcsolom.
Ha befejezte a kelesztést a tésztát kiborítom lisztezett deszkára, jól átgyúrom, kinyújtom, felkockázom, belerakom a lekvárt, buktává hajtom.
ezután meleg helyen még egy órát kelesztem, a tetejét megkenem tojásfehérjével és 160 C°-os
sütőben 40 percig, ill amíg szép színe lesz sütöm. Ha kisült hideg vizzel megspriccelem, ettől puha marad .

2009. január 23., péntek

Nem szép

Még meleg a kísérleti tekert fonott!Talán nem kéne mutogatnom, mert külsőleg még nem I. oszt., de nagyon finom.

2009. január 21., szerda

Feltekert kalács

Előkerült egy régi recept amit még ki sem próbáltam.

Cukor nélkül készül. Sose volt itthon szaharin, mint ahogy most sem, csak polisett. Gondoltam -hátha jó lesz............ ime a végeredmény:

2009. január 16., péntek

Kenyér


Hozzávalók:
2 dkg élesztő,
1 csipet cukor,
60 dkg liszt,
2 klk. só,
1 tele ek. búzasikér,
3 dl langyos víz,
1/2 dl tej,
1 ek. kukoricaliszt
Minden hozzávalót egyszerre beleteszek a gépbe. Először a 2 dkg élesztőt belemorzsolom, erre 1 csipet cukrot szórok és 2 dl langyos vizet öntök rá. Megvárom míg kicsit felfut, ez kb addig tart míg kimérem a lisztet, ami kb 60 dkg, a liszt mennyisége a minőségétől függ. Én gyakran bögrével mérem! 3-szor a 3 dl-es bögrémmel egy tálba öntöm! 2 kk. sóval megszórom, 1 tele ek. sikér kell hozzá, esetleg 1 ek. kukoricaliszt. Ezeket a lisztben elkeverem( szitálva még jobb). Ezután az élesztős vízhez még öntök 1 dl langyos vizet és 1/2 dl tejet (tej helyett lehet víz, de esetleg joghurt is), hozzáöntöm a lisztes keveréket. A gép leghosszabb programjával a "francia kenyér" programmal megsütöm. A program csipog ha magot szórhatok a kenyerembe. Szoktam szezámmagot beleszórni, de bármi más is lehet! Ki kell tapasztalni a saját gépünket, mikor elég a liszt ill. a víz mennyisége, a program elején az én gépem fel lehet nyitni, megnézem milyen a tésztám, kell-e bele liszt vagy víz? Mikor az első "pihentetés" tart akkor rugalmas, síma kell legyen, nem ragad de nem is száraz, az edény falától teljesen elvált, kellemes illatú a tészta. Mikor megsült azon nyomban megpermetezem hideg vízzel, és a kinyitott gépre egy rácsra teszem pihenni. Nagyon finom.

2009. január 14., szerda

Fonottkalács és bukta

Kelt tésztából ritkán sütök fonott kalácsot, de most az az ötletem támadt, hogy kenyérsütőgépben dagasztom meg. Régen kb.3 éve már volt kísérletem kalácssütésre a gépben, de az gyorsan felejthető !
Gondoltam,
majd most! A másfél órás dagasztóprogramot végigcsináltattam, utána még 3 perc dagasztás a Basic programon, kivettem a tésztát, már ekkor láttam, hogy nagyon jó lett! Táblán szépen elvagdostam először 3 részre, az első részt még négybe, ezekből bukta lett, vegyes gyümölcslekvárral, a két nagyobbacska tésztadarabot egy-egy rúddá formáztam és hosszában 2 helyen majdnem végigvágtam, megpróbáltam kicsit megsodorni a csíkokat aztán megfontam, a tepsiben hagytam kelni a konvektor "hidegebb" végén nagyjából egy órát, amikor már tele volt a tepsi, betettem a sütőbe amit jól előmelegítettem. 2-3 perc után a sütőt teljesen takarékra csavartam és hagytam a kalácsom békén 20 percig, ekkor megfordítottam, még negyed óra sülés és kész! A tepsit nem kenem ki, hanem a csodapapírom teszem bele! Szilikonos, így aztán tuti nem ragad bele a tésztám a tepsibe!