Powered By Blogger

2013. október 3., csütörtök

Pitesütőben

Már többször kipróbáltam az új piteformám. Nagyon szépen sül benne a finom sütemény.
Most pl. nem egy diétás étel a

Hagymás-szallonnás pite



Hozzávalók:
a  tésztához   25 dkg liszt
                    1 tojás sárgája
                    8 dkg zsír
                    1 dkg élesztő
                    2 ek tejföl
                    1 csipet só
                    1 csipet cukor
                    kevés víz
a töltelékhez 1-1 nagy vörös és lila  hagyma
                    30 dkg szalonna
a tetejére      1 nagy pohár tejföl
                     3 gerezd fokhagyma
                     2 tojás
                     5 dkg krémsajt

A formát vajjal kikenem és beszórom szitált zsemlemorzsával.
A lisztet elmorzsolom a zsírral, sóval, az élesztővel, cukorral. Összegyúrom a tojással, tejföllel és annyi vízzel, hogy jól gyúrható rugalmas tésztám legyen, alaposan kidolgozom (5-6 perc) és a tálban letakarva addig pihentetem amíg a többi hozzávalót elkészítem.
A szalonnát nagy kockákra (1x1 cm) felaprítom és ropogósra kisütöm, leszűröm a zsírt. A finom szalonnakockákat eldugom előlem mert különben igen csak fogyna belőle ahogy kezd lehűlni!
A hagymákat feldarabolom (2x2cm) és a kis lábosban --amiben a szalonnám sült-- maradt annyi zsír, hogy üvegesre pároljam.Ez is finom már így is, de nem szabad megkóstolni!
Egy alkalmas tálba beleöntöm a tejfölt, a fokhagymát belereszelem.A tojásokat meg a tésztából kimaradt fehérjét villával felverem beleöntöm a tejfölbe, belekeverem a krémsajtot is. A felvert tojásból hagyok egy kicsit a tányérban.
A tésztát kerekre kinyújtom és a nyújtófa segítségével  beleteszem a formába, szépen beleigazítom, a szélét leválasztom és a leeső tésztából a pite tetejére 8 db rudacskát sodrok, és egy kb 3 cm átmérőjű korongocskát is készítek.
Összekeverem a kihűlt szalonnakockát a párolt hagymával és ráöntöm a tésztára, eligazítom, hogy egyenletesen legyen. Az ízesített tejfölt rácsorgatom. A sodrott  rudacskákat sugárirányban rárakom, a közepére ahol találkoznak a tésztarudak a korongocskát teszem. A  maradék felvert tojással a tészta szélét és a rudacskákat megkenem, ha még mindig maradt tojás azt szépen rácsorgatom.
Nagyjából 40 percig sütöm, kb 200 C-os sütőben, míg ilyen szép aranyszínűre sül.
Frissen is hidegen is nagyon finom, de vegyes savanyúval önálló fogás is lehet egy könnyű leves után.