2009. június 18., csütörtök

Friss uborkából

A legjobb nyári savanyúnk a kovászos uborka. egy 5 l-es üveghez kb 2 és fél kg friss fürtös uborkát veszek, (a piacon és zöldségesnél u.n. koviubi) 1 jó nagy csokor kaprot szárastól- virágostul.
Az uborkát kefével, ronggyal megmosom, két végét levágom és ellentétes irányban a két vége felől majdnem átvágom, az üvegbe az alaposan megmosott kapor felét beletördelem és sorba rápakolom függőlegesen állítva az uborkát, a tetejére a többi kapor.
1 szelet kenyeret megpirítok és az üvegbe teszem, jó ha marad az üveg teteje és a kenyér között kb 1 ujjnyi hézag.
Felforralok 3 liter sós vizet, én a 3 liter vízbe 3 kanál sót teszek! Nagyon fontos, hogy a vizet csak hidegen öntöm rá!
Vászonnal lekötöm és a napra teszem. Ha jól süti a nap akkor 2 nap alatt kész, kiszedem az üvegből az uborkákat, rászűröm a levét és a hűtőben így akár egy hónapig is eláll! Lehet, hogy tovább is----csak nálunk nem, mert gyorsan elfogy!
Kellemesen ropogós, kissé savanykás és nem sós,

Nincsenek megjegyzések: