2009. január 14., szerda

Fonottkalács és bukta

Kelt tésztából ritkán sütök fonott kalácsot, de most az az ötletem támadt, hogy kenyérsütőgépben dagasztom meg. Régen kb.3 éve már volt kísérletem kalácssütésre a gépben, de az gyorsan felejthető !
Gondoltam,
majd most! A másfél órás dagasztóprogramot végigcsináltattam, utána még 3 perc dagasztás a Basic programon, kivettem a tésztát, már ekkor láttam, hogy nagyon jó lett! Táblán szépen elvagdostam először 3 részre, az első részt még négybe, ezekből bukta lett, vegyes gyümölcslekvárral, a két nagyobbacska tésztadarabot egy-egy rúddá formáztam és hosszában 2 helyen majdnem végigvágtam, megpróbáltam kicsit megsodorni a csíkokat aztán megfontam, a tepsiben hagytam kelni a konvektor "hidegebb" végén nagyjából egy órát, amikor már tele volt a tepsi, betettem a sütőbe amit jól előmelegítettem. 2-3 perc után a sütőt teljesen takarékra csavartam és hagytam a kalácsom békén 20 percig, ekkor megfordítottam, még negyed óra sülés és kész! A tepsit nem kenem ki, hanem a csodapapírom teszem bele! Szilikonos, így aztán tuti nem ragad bele a tésztám a tepsibe!

1 megjegyzés:

nöné írta...

Hú, nagyon jól néznek ki! Így este 3/4 11-kor igazán nem szabadna már ilyesmiket nézegetnem.