2009. január 16., péntek

Kenyér


Hozzávalók:
2 dkg élesztő,
1 csipet cukor,
60 dkg liszt,
2 klk. só,
1 tele ek. búzasikér,
3 dl langyos víz,
1/2 dl tej,
1 ek. kukoricaliszt
Minden hozzávalót egyszerre beleteszek a gépbe. Először a 2 dkg élesztőt belemorzsolom, erre 1 csipet cukrot szórok és 2 dl langyos vizet öntök rá. Megvárom míg kicsit felfut, ez kb addig tart míg kimérem a lisztet, ami kb 60 dkg, a liszt mennyisége a minőségétől függ. Én gyakran bögrével mérem! 3-szor a 3 dl-es bögrémmel egy tálba öntöm! 2 kk. sóval megszórom, 1 tele ek. sikér kell hozzá, esetleg 1 ek. kukoricaliszt. Ezeket a lisztben elkeverem( szitálva még jobb). Ezután az élesztős vízhez még öntök 1 dl langyos vizet és 1/2 dl tejet (tej helyett lehet víz, de esetleg joghurt is), hozzáöntöm a lisztes keveréket. A gép leghosszabb programjával a "francia kenyér" programmal megsütöm. A program csipog ha magot szórhatok a kenyerembe. Szoktam szezámmagot beleszórni, de bármi más is lehet! Ki kell tapasztalni a saját gépünket, mikor elég a liszt ill. a víz mennyisége, a program elején az én gépem fel lehet nyitni, megnézem milyen a tésztám, kell-e bele liszt vagy víz? Mikor az első "pihentetés" tart akkor rugalmas, síma kell legyen, nem ragad de nem is száraz, az edény falától teljesen elvált, kellemes illatú a tészta. Mikor megsült azon nyomban megpermetezem hideg vízzel, és a kinyitott gépre egy rácsra teszem pihenni. Nagyon finom.

Nincsenek megjegyzések: