Powered By Blogger

2008. november 27., csütörtök

Az egyik kedvenc muffinom

összekavarjuk ahogy sorban következnek : 30 dkg cukor , 2 csomag vaníliás cukor , 10 dkg margarin, 3 evőkanál tejföl, fél dl olaj, 2 egész tojás, 1,5 dl tej .

30 dkg lisztben 1 sütőport elkeverünk, beleszitáljuk a cukros masszába. csak annyira keverjük össze, h. éppen felvegye a lisztet, mert ha kidolgozzuk "bekeményít" mint a galuska :)

teljesen olyan mint amikor még nem volt muffinmánia és csak boltban lehetett venni becsomagolt sütiként

2008. november 22., szombat

Babakeksz

Sára érdeklődését sikerült felkeltenem a keksz iránt!

A bolti babakekszeket nem tudjuk mit is tartalmaznak - ezért elhatároztam, hogy sütök neki tojás, tej, búzaliszt nélkül süteményt!
a hozzávalók : 10 dkg margarin, 8 dkg porcukor, fél citrom leve, csipet szódabikarbóna és 12 dkg kukoricaliszt.
A margarinnal habosra kavartam a porcukrot és citromlevet, a lisztben elkevertem a csipet szódabikarbónát és kanalanként beledolgoztam a masszába. sütőpapírra kb. diónyi halmokat raktam, lassan "szépre" sütöttem, a papírról tálcára tettem hűlni.

2008. november 14., péntek

rakott túrós palacsinta


hozzávalók:

1 tojás+1-nek a fehérje,6 dl tej, kb 35-40 dkg liszt, olaj, csipet só

a szokásos módon kikeverjük a palacsinta tésztáját, 1 óra pihentetés után kicsit vastagabb palacsintákat sütünk a szokásosnál.

töltelék:1csomag túróhoz 1 tojás sárgáját 10 dkg porcukrot , 1 citrom reszelt héját teszünk és jól összekeverjük.

a palacsintákat egy tűzálló tálba rétegezzük a töltelékkel, a legfelső palacsinta tetejére teszünk 1 doboz tejfölt, amibe 1 ek. porcukrot elkavartunk , 150 C°-os sütőben addig sütjük amíg a teteje szépen megpirul.

2008. november 10., hétfő

Sajt házilag


Hozzávalók:

1 liter tej,5odkg.túró,

7dkg teavaj,1 egész tojás,

1 teáskanál só,1 teáskanál

szódabikarbóna.

A tejben elmorzsoljuk a túrót,felforraljuk majd leszűrjük.Kissé kihűtjük és hozzákeverjük a tojás,vajat,sót,szódabikarbónát.

Folytonos keveréssel tovább főzzük

(minél tovább annál keményebb sajt lesz belőle),ha már elválik a lábas falától kész.Füszerezni is lehet:kömény,kapor,fokhagyma,kockára vágott gyulai.

A meleg masszát kivizezett tálba öntjük,hűvösre tesszük,ha kihűlt fogyasszátok egészséggel.

2008. november 4., kedd

mazsolás pite

1 tojás,
1 k.k só,
4 e.k cukor,
1 diónyi zsír(v. margarin)
fél l. tej
3 dkg élesztő
kb 60 dkg liszt
sok mazsola
adhatsz hozzá bármilyen darabolt áztatott aszalt gyümölcsöt is.

Az élesztőt kevés cukros langyos tejben felfuttatod. A tojást, sót, cukrot, zsírt habosra kavarod, beleteszed az élesztős tejet, jól elkavarod.
hozzáöntöd a többi tejet, beledolgozod a lisztet és a mazsolát, fakanállal "hólyagosra" dagasztod, ez kb 5 perc és "kisimul" a tészta (annyi liszt kell, h. jó lágy de nem folyós masszát kapj)
zsírozott tepsibe öntöd, 1 órát kel és mikor majdnem teli a tepsi közepes tűzön 40-45 percig sütöd(tűpróbáig).
Ha kész, vaníliás porcukorral meghintheted.

2008. november 3., hétfő

Almás pite

ez az a recept ami a legjobban bevált

1/2 kg lisztet elmorzsolok 25 dkg Ramaval /lehet fele zsír, akkor porhanyósabb a tészta/, kevés sóval, 3 ek cukorral és a 1.5 dl cukrozott tejben felfuttatott 3 dkg élesztővel, 2-3 tojássárgával nagyon jól összedolgozom. Ha kemény lenne lehet bele tenni tejfölt.
2 lapot nyújtok, az első lapot a tepsiben megkenem vékonyan baracklekvárral, megszórom kevés zsemlemorzsával, ráteszem az 1 kg reszelt almát (mikróban párolom izlés szerint cukorral, fahéjjal) ráteszem a másik lapot, tojással megkenem (a tojásba 1 mk.cukrot teszek) villával megszurkálom és közepesen meleg sütőben 40-45 percig sütöm.
Ha van egy kis darált dióm akkor azt az almára szórom, felszivja az almalevet ha a morzsa ezt nem tenné meg. ha langyosra hült felszeletelem. A tepsit ki kell vajazni és lisztezni.